Μήνυμα του Δημάρχου για την Κήρυξη της Επανάστασης της Χαλκιδικής – 17 Μάϊου 1821: Τιμή και δόξα στους ήρωες προγόνους μας
200 χρόνια από την Επανάσταση της Χαλκιδικής. Μια Επανάσταση, που για εμάς τους Χαλκιδικιώτες έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Η φετινή επέτειος θα είναι για ακόμη μία φορά ένα ταξίδι στο παρελθόν, που θα πρέπει να μας διδάξει για τη γενναιότητα των προγόνων μας, την ομοψυχία και το πάθος τους για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.
Οι Χαλκιδικιώτες πολέμησαν γενναία, σύσσωμοι, με όσα μέσα διέθεταν τον εχθρό. Πίστεψαν στον αγώνα, διεκδίκησαν την ελευθερία, αψήφησαν τον κίνδυνο. Έχασαν τη ζωή τους, τα σπιτικά τους, τα χωριά τους, που παραδόθηκαν στη βιαιότητα και στην καταστροφική μανία του εχθρού.
Πέρα από τη συναισθηματική αξία, η Επανάσταση της Χαλκιδικής έχει όμως και τεράστια ιστορική σημασία. Ήταν μία Επανάσταση, που κατάφερε να τονώσει το φρόνημα των Ελλήνων, να εμψυχώσει τους Επαναστάτες της Πελοποννήσου, καθώς και να απασχολήσει τις εχθρικές δυνάμεις για ένα εξάμηνο περίπου, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο για να εδραιωθεί η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο.
Αυτό που εμείς καλούμαστε εμείς σήμερα, ως απόγονοί τους, να πράξουμε είναι να τους αποδώσουμε την πρέπουσα τιμή αλλά και να βοηθήσουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είναι σημαντικό να μάθει κάθε συντοπίτης και συντοπίτισσα μας, κι όχι μόνο, για την Επανάστασης της Χαλκιδικής. Γι΄ αυτό οφείλουμε μέσα από διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις να την αναδείξουμε αλλά και να διεκδικήσουμε την αναφορά της στα σχολικά βιβλία ιστορίας.
Εμείς ως Δήμος για τη φετινή επετειακή χρονιά έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση για αξιοποίηση και ανάδειξη του διατειχίσματος της Κασσάνδρας, καθώς και την παραγωγή ψηφιακού υλικού για την παρουσίαση στο σημείο των γεγονότων του αγώνα. Η πρόταση εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου όρους.
Επιπλέον, η αρχαιολογική υπηρεσία έχει ήδη ετοιμάσει ψηφιακό υλικό με θέμα την Επανάσταση της Χαλκιδικής, ενώ παράλληλα προετοιμάζει και τη λειτουργία περιοδικής έκθεσης με το ίδιο θέμα στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού ( Μετόχι) στα Ν. Φλογητά.
Ετοιμάζουμε ακόμη τη δημιουργία «αφήγησης με ζωγραφική σε τοίχο» των βασικών γεγονότων αλλά και ηρώων της Επανάστασης.
Συμμετέχουμε ήδη ως Δημοτική Βιβλιοθήκη Ν. Προποντίδας σε δράση- έκθεση, που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη Σημαία της Επανάστασης της Χαλκιδικής. Η σχετική δράση θα παρουσιαστεί και στον Δήμο μας μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο. Παράλληλα να πω ότι θα προχωρήσουμε στην αγορά σημαιών, οι οποίες θα τοποθετηθούν στα δημοτικά κτίρια αλλά και στα σχολεία του Δήμου μας.
Επίσης, δράσεις και εκδηλώσεις προετοιμάζει και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου, που θα ανακοινωθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Αυτά είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πράξουμε τιμώντας τη θυσία των προγόνων μας. Ήταν λίγοι και διέθεταν πενιχρά μέσα αλλά είχαν μεγάλη ψυχή. Η πίστη, με την οποία πολέμησαν ηρωικά οι αδελφοί Παπαγεωργάκη, ο Καπετάν Χάψας, ο Εμμανουήλ Παπάς, αγιορείτες μοναχοί, αλλά και όλοι οι κάτοικοι του τόπου μας διεκδικώντας της αποτίναξη από τον τουρκικό ζυγό, μάς γεμίζει περηφάνια αλλά και μας εμπνέει για τις δικές μας μάχες, τους δικούς μας αγώνες που πρέπει να δίνουμε καθημερινά προασπίζοντας ιδανικά και αξίες, χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες, ή την τυχόν απώλεια των προνομίων ή της ασφάλειάς μας.