Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

📌Δωρεά βλαστοκυττάρων! Η προσπάθεια συνεχίζεται!

Η Ελπίδα ήρθε σήμερα στον Δήμο μας μαζί με τις φίλες της, χαμογελαστή και ευδιάθετη, για να δώσει “ελπίδα”, όπως είναι κ το όνομά της, σε κάποιον ασθενή δωρίζοντας τα βλαστοκύτταρα του παιδιού της κατά τον τοκετό. Το πιο ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο!
Με το καλό το μωράκι σας!
Σας ευχαριστούμε!
Τα βλαστοκύτταρα συλλέγονται μέσα σε αυτή την ειδική συσκευασία και καταλήγουν στη δημόσια τράπεζα του Γ.Ν. Παπανικολάου
ℹΓια πληροφορίες καλείτε στο
📲23733 50233 ή στέλνετε μήνυμα στο
📩alisidazois@nea-propontida.gr.
📌ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ:
❓Είστε έγκυος; Έχετε σκεφτεί πως με την κορυφαία στιγμή της ζωής σας, όπως είναι η γέννηση του παιδιού σας, μπορείτε να «ξαναγεννήσετε» και κάποιον συνάνθρωπό σας;
❓Πώς;
Μέσα από τη δωρεά βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στον πλακούντα. Ο Δήμος μας συνεργάζεται με τη Δημόσια Τράπεζα βλαστοκυττάρων του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Μπορούμε να σας διαθέσουμε το «ειδικό κουτί» που βλέπετε στη φωτογραφία και περιλαμβάνει οδηγίες για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η δωρεά.
❓ Τι ακριβώς μπορεί να γίνει με τα βλαστοκύτταρα, που δωρίζουμε;
Η μεταμόσχευση αίματος από ομφάλιο λώρο και πλακούντα σε ασθενείς με Λευχαιμία και άλλες παθήσεις είναι μια νέα μέθοδος θεραπείας που άρχισε να εφαρμόζεται σχετικά πρόσφατα με πολύ καλά αποτελέσματα.
Η μεταμόσχευση γίνεται ως εξής: Παίρνουμε αιμοποιητικά κύτταρα από το μυελό των οστών ή από το αίμα υγιούς δότη και τα δίνουμε στον ασθενή, με σκοπό την αναγέννηση και επαναλειτουργία των κυττάρων του αίματος και του ανοσολογικού συστήματος.
Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του μυελού των οστών στο έμβρυο, κύτταρα του μυελού, που ονομάζονται αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα (αναφέρονται και ως βλαστοκύτταρα) κυκλοφορούν στο αίμα του εμβρύου. Τα κύτταρα αυτά έχουν τις ίδιες ιδιότητες με τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο μυελό των οστών του ενήλικα, και μάλιστα με περισσότερες δυνατότητες.
Μέχρι πρόσφατα το αίμα αυτό μαζί με τον πλακούντα το πετούσαμε μια και δεν γνωρίζαμε τη χρησιμότητά του. Τώρα όμως γνωρίζουμε ότι το λίγο έστω αυτό αίμα που παραμένει στον πλακούντα είναι υπερπολύτιμο και μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα ζωές παιδιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μόσχευμα σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες που πάσχουν από λευχαιμία και άλλες κακοήθειες ή γενετικές ασθένειες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο