Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ένταξη της Πράξης «Αντιμετώπιση διάβρωσης ανατολικών ακτών Νέας Ποτίδαιας» στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027»

Μετά από πρόταση που υποβλήθηκε από τον Δήμο μας, εντάχθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, στο Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» η πράξη «Αντιμετώπιση διάβρωσης ανατολικών ακτών Νέας Ποτίδαιας», ποσού χρηματοδότησης 1.907.685,03 €.
Αφορά στην κατασκευή επιμέρους λιμενικών έργων για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση, εντός της θάλασσας και σε απόσταση από την ακτή σε μήκος μικρότερο των 500m.
Συνοπτικά τα προβλεπόμενα έργα περιλαμβάνουν:
-Την κατασκευή δύο βυθισμένων κυματοθραυστών μήκους 95m ο καθένας, σε απόσταση από την ακτή 210m και σε απόσταση μεταξύ τους 65m. Οι βυθισμένοι κυματοθραύστες θα αποτελούνται από πρίσμα με θωράκιση φυσικών ογκόλιθων και θεμελίωση από λιθορριπή.
-Την επαναπλήρωση της ακτής με άμμο, σε μήκος 420m.
-Την κατασκευή προφυλακτήριου τοίχου αντιστήριξης μήκους περίπου 300m στον παραλιακό δρόμο από χυτό οπλισμένο σκυρόδεμα.
-Την κατασκευή συρματοκιβωτίων σε μήκος εφαρμογής 85m.
-Την αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου, σε μήκος 300m.
Το σύνολο των έργων θα κατασκευαστούν με γνώμονα την προστασία της ακτής και κατ’ επέκταση των ιδιοκτησιών και των έργων υποδομής της περιοχής, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον, αφού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διάβρωσης επιλέγονται “ήπιες μέθοδοι”.
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/04/2025 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα διάβρωσης των ανατολικών ακτών της Ν. Ποτίδαιας. Θα κατασκευαστούν κυματοθραύστες και θα γίνει επαναπλήρωση της ακτής με άμμο, ώστε να αντιμετωπιστεί αφενός η περαιτέρω διάβρωση αλλά και αφετέρου να αποκατασταθεί η υπάρχουσα εικόνα.

Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την απόφαση ένταξης που μαζί με την άλλη που αφορά στο τμήμα Μαγαζάρας-Ν. Τρίγλιας δίνουν λύση σε δυο τμήματα που παρατηρείται έντονο πρόβλημα διάβρωσης ακτών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μ. Καρράς

Μετάβαση στο περιεχόμενο