Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Το έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ στα Ν. Μουδανιά

Για ακόμη μία χρονιά η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία «ΒΙΘΥΝΙΑ» αναβίωσε τον ΚΛΗΔΟΝΑ, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα του καλοκαιριού με τη συμμετοχή χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΦΑΡΟΣ».
Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές πηγαίνει στο πηγάδι να φέρει το «αμίλητο νερό» και στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει σε κανέναν.
Όταν το νερό φτάσει στο σπίτι μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, τα λεγόμενα ριζικάρια και στη συνέχεια σκεπάζουν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα λέγοντας παράλληλα διάφορες προσευχές στον Αϊ Γιάννη. Την ίδια εκείνη νύχτα λέγεται ότι τα κορίτσια θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.
Παλιότερα κάθε 23 του Ιούνη, όταν την ημέρα άρχιζε να την υποδέχεται η νύχτα σε κάθε γειτονιά ανάβανε φωτιές όπου καίγανε τα μαγιάτικα στεφάνια μαζί με ξύλα και ξερά κούτσουρα, πηδώντας πάνω από αυτές νέες και νέοι. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.
Ο Αϊ-Γιάννης λέγεται και Ριζικάρης, αφού η παράδοση λέει ότι φέρνει τύχη, όπως βέβαια και Ριγανάς, διότι την ημέρα εκείνη έβγαιναν και μάζευαν ρίγανη.
Ο Κλήδονας αποτελεί και για την Χαλκιδική το δημοφιλέστερο έθιμο, το οποίο μάλιστα γιορτάζεται κάθε χρόνο σε διάφορα χωριά, ξυπνώντας αναμνήσεις και συναισθήματα από το παρελθόν.

Μετάβαση στο περιεχόμενο