Bee Path

Ανοιχτή επιστολή των μελών Beepath προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις Μέλισσες και τα Φυτοφάρμακα

Ανοιχτή επιστολή απεστάλη, προς το αρμόδιο υπουργείο για την προστασία των μελισσών και την ανάγκη για έλεγχο της χρήσης των φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες, στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου Beepath και εν όψει της έλευσης της παγκόσμιας ημέρας για τη μέλισσα στις 20 Μαΐου 2020.  

Ο Δήμαρχος 

Εμμανουήλ Καρράς

beepath_epi_1 beepath_epi_2 beepath_epi_3 beepath_epi_4

Ερωτηματολόγιο στο Πλαίσιο Έρευνας για την Υλοποίησης του Έργου «Beepathnet» του Ευρωπαϊκού προγράμματος URBACT

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφοράς ορθών πρακτικών του προγράμματος URBACT μαζί με 5 ευρωπαϊκές χώρες υλοποιώντας το έργο "BeePathNet". Οι πόλεις που συμμετέχουν δημιουργούν σχέδια δράσης που στοχεύουν σε μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των επόμενων γενεών να ζουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον.

Το έργο έχει ως θέμα την δημιουργία δικτύου πόλεων "φιλικών προς τις μέλισσες" κι αυτό επειδή η μέλισσα είναι οικολογικός "δείκτης" ενός  υγιούς περιβάλλοντος. Αν αναλογιστούμε ότι σχεδόν το 70-80% της τροφής μας οφείλεται σε έντομα όπως η μέλισσα, και το 70% αυτού μόνο στη μέλισσα, αμέσως γίνεται φανερή η σημασία της μέλισσας στην επιβίωσή μας. 

Το σχέδιο δράσης κάθε πόλης περιλαμβάνει στοιχεία από ορθές πρακτικές που εφαρμόσθηκαν με επιτυχία στις συνεργαζόμενες πόλεις: φυτεύσεις με ενδημικά φυτά, αύξηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της μελισσοκομικής χλωρίδας, ενημέρωση των πολιτών και αγροτών για τη σημασία και το ρόλο των μελισσών στην επικονίαση, τη διατροφική επάρκεια και το περιβάλλον, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και ιδίως των τοπικών παραγωγών προϊόντων κυψέλης αλλά και τη δημιουργία ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος,  τις "μελισσοδιαδρομές", διαδρομές δηλαδή μέσα από τις οποίες θα μπορεί ο επισκέπτης  να μάθει για την ιστορία της περιοχής στη μελισσοκομία, για τα προϊόντα της μέλισσας, να επισκεφθεί μελισσοκομεία, να παρακολουθήσει εργαστήρια, να επισκεφθεί εκθέματα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχή που σχετίζονται με τη μέλισσα.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου και προκειμένου να βοηθηθεί η ομάδα έργου να σχεδιάσει τις δράσεις σε κάθε πόλη, κρίνεται απαραίτητη η διεξαγωγή μιας έρευνας σχετικά με τις απόψεις των πολιτών.

Γι’ αυτόν το σκοπό συντάχθηκε ένα ερωτηματολόγιο από κοινού με όλες τις χώρες που συμμετέχουμε στο BeePathNet και μεταφράστηκε σε όλες τις γλώσσες.

Σάς καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στην έρευνα βοηθώντας το Δήμο Νέας Προποντίδας να σχεδιάσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης που θα βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στις επιθυμίες των πολιτών. 

Το ερωτηματολόγιο είναι  εμπιστευτικό και τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν αυστηρά και μόνο στα πλαίσια της έρευνας. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου είναι περίπου πέντε λεπτά.

Παρακαλούμε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο με ειλικρίνεια  αλλά και να προωθήσετε το ερωτηματολόγιο σε φίλους σας στην περιοχή μόνο του Νομού Χαλκιδικής.

Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων θα μείνει ανοιχτή μόνο μέχρι τις 9 Μάη, γι αυτό παρακαλούμε, επισπεύστε! 

Το ερωτηματολόγιο της έρευνας το  βρίσκετε εδώ:

https://www.1ka.si/a/265437?language=12 (- Greek)

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας,

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ BEEPATHNET:

Ιστοσελίδες έργου:     https://sites.google.com/view/beepathnet-melissodiadromes/

                                   https://urbact.eu/beepathnet

Γραφτείτε για να λαμβάνετε ενημερωτικό δελτίο σε εφτά γλώσσες, στα ελληνικά: ΕΔΩ.

Ο Δήμαρχος 

Εμμανουήλ Καρράς

Συνάντηση Εργασίας στο Πλαίσιο Υλοποίησης του έργου “BeePathNet” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACTIII

Στις 23-24 Οκτωβρίου επισκέφθηκε τον Δήμο μας η Κα Maruška Markovčič, υπεύθυνη υλοποίησης του έργου “BeePathNet” του Ευρωπαϊκού Δικτύου URBACT III του επικεφαλής εταίρου Δήμο της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Το πρωί της Τετάρτης 23/10, η Κα Maruška Markovčič συναντήθηκε με τα μέλη της ομάδας έργου “BeePathNet” στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας που βρίσκεται στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής. Στη συνάντηση αυτή αναλύθηκε σημείο προς σημείο το σχέδιο δράσης που θα εφαρμόσει ο δήμος για τη μεταφορά της καλής πρακτικής, αναγνωρίσθηκαν τα εμπόδια και οι δυσκολίες που πιθανόν θα υπάρξουν και προτάθηκαν οι πιθανοί τρόποι για να αντιμετωπισθούν. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων στα Νέα Μουδανιά, η συνάντηση με τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης 'BeePathNet' (πολίτες, ενδιαφερόμενα μέρη) του Δήμου μας. Εκεί, έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα μέλη της ομάδας για το όραμα που έχουν σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου δράσης της αστικής μελισσοκομίας στο δήμο μας, κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος: “Μελισσοδιαδρομές” στο δήμο Νέας Προποντίδας και έγινε σαφές ότι τα μέλη της ομάδας έργου, που προέρχονται από διάφορους τομείς: μελισσοκόμοι, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες (τουρισμός, επικοινωνία, εστίαση κλπ), δεσμεύονται να συνεργαστούν ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μπουν οι βάσεις για μια όμορφη, πράσινη πόλη που θα είναι φιλική όχι μόνο στους μέλισσες και άλλους επικονιαστές αλλά και στους πολίτες και επισκέπτες της. 

Στις 24/10 το πρωί, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, η Κα Maruška Markovčič συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Εμμανουήλ Καρρά και εκπροσώπους από τη διοίκηση του δήμου. Στη συνάντηση έγινε μια ενημέρωση των υπεύθυνων λήψης αποφάσεων σχετικά με το πρόγραμμα και την πορεία υλοποίησής του. Η διοίκηση του Δήμου έδωσε την διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει διαρκής υποστήριξη των δράσεων του έργου διότι, στους επιχειρησιακούς στόχους του Δήμου και στο στρατηγικό του σχεδιασμό περιλαμβάνονται δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και, επομένως, έργα σαν το BeepathNet συμβάλλουν στην επίτευξη του ανωτέρω στόχου. Επιπλέον, τονίσθηκε ιδιαίτερα η μεγάλη σημασία της ανάπτυξης συνεργασιών του Δήμου με άλλες πόλεις, υπηρεσίες και φορείς-όπως το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας, το ΚΠΕ Αρναίας, τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής κλπ- με σκοπό την ενίσχυση της μελισσοκομίας και των επιχειρήσεων του αγροτουρισμού μέσα από την ανάδειξη του πολύτιμου μελισσοκομικού τομέα της Χαλκιδικής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεχίσθηκε η συνεδρίαση των μελών της ομάδας έργου με την υπεύθυνη του προγράμματος από τη Λιουμπλιάνα και, μετά από προτάσεις και υποδείξεις της που έγιναν για τη βελτίωση του σχεδίου δράσης, συντάχθηκε η τελική μορφή του.

Ευχαριστούμε την Κα Maruška Markovčič για την επίσκεψή της, γιατί συνέβαλε σημαντικά στην υποβοήθηση της ομάδας έργου να κατανοήσουν καλύτερα και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα υλοποίησης των δράσεων στον δήμο μας. Ιδιαιτέρως, όμως, ευχαριστούμε τα μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης που παρευρέθηκαν και υποστηρίζουν το έργο, χωρίς τη συμμετοχή των οποίων θα ήταν αδύνατη η υλοποίησή του.     

Ο Δήμαρχος 

Εμμανουήλ Καρράς

bee_1 bee_2 bee_3

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα