Τα χωριά του Δήμου

Άγιος Παύλος

 

Από την 1η έξοδο προς Καλλικράτεια, στο ύψος του 35ου χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανιών, περνάμε μέσα από το χωριό Άγιο Παύλο, μεγάλη περιοχή γεμάτη με αμπελώνες και συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων. Ο οικισμός αυτός βρίσκεται σε απόσταση 4-5 χλμ. Βορείως της Ν.Καλλικράτειας και είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος, όπου ανήκει και η Ν.Ηράκλεια. Οι 599 κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την αμπελουργία και την συσκευασία αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Εδώ κτίστηκε το μοντέρνο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου. Επί πλέον,στις 25 Ιανουαρίου και στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνονται γιορτές και πανηγύρι προς τιμήν του Θεολόγου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντίστοιχα.

Διονυσίου

 

Άλλο ένα προσφυγικό χωριό του Δήμου. Οι ρίζες των κατοίκων του έρχονται από το Τσανάκαλε της Μικράς Ασίας. Πήρε το όνομά του από τα κτίσματα που υπήρχαν στην περιοχή και ανήκαν στην Ι Μ.Διονυσίου του Αγίου Όρους .Πρωτοπόροι γεωργοί οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και λουλουδιών. Το 1974 αρκετοί κάτοικοι μετά από διανομή οικοπέδων κατέβηκαν στην παραλία του χωριού όπου και έκτισαν τον παραλιακό οικισμό με σύγχρονη ρυμοτομία.Από τότε η «Παραλία Διονυσίου» αναπτύσσεται τουριστικά εκμεταλλευόμενη την πραγματικά ωραία και μεγάλη «παραλία» της που το καλοκαίρι γεμίζει από χιλιάδες παραθεριστές ντόπιους και ξένους .Ιδανικός τόπος για διακοπές που συνδυάζει όλες τις καλοκαιρινές χαρές της με προσιτές τιμές. Ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό από «καφέ», μπαρ και ταβέρνες μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας για να ικανοποιήσετε τις γαστριμαργικές σας προτιμήσεις και να συνεχίσετε με την έντονη νυχτερινή ζωή. Το βράδυ του καλοκαιριού επισκεφθείτε την λαϊκή αγορά διαφόρων ειδών που στήνεται και πάρτε μέρος στο πολύχρωμο «πάρε-δώσε».

dionysiou_1

Ελαιοχώρια

 

Στο χωριό Ελαιοχώρια, όταν ήρθαν οι πρόσφυγες βρήκαν λίγες οικογένειες ντόπιων και μερικά παλιά σπίτια. Οι πρόσφυγες ήταν από το Σχολάριο της Θράκης και από τη Μ. Ασία. Οι Θρακιώτες έφεραν κάποια πράγματα μαζί τους, ενώ οι Μικρασιάτες ήρθαν μόνο με τα ρούχα που φορούσαν. Το χωριό είχε άλλοτε πολλές ελιές, γι αυτό το ονόμασαν Ελαιοχώρια.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Υπήρχε ποτάμι κι ένας νερόμυλος. Αργότερα οι κάτοικοι έφερναν νερό με τα κάρα από τη Ν. Τρίγλια, ως το 1960, που κατασκευάστηκε υδραγωγείο. Υπήρχε και καμίνι που έκαναν ασβέστη.
Η παλιά εκκλησία του χωρίου ήταν του Αγίου Γεωργίου. Την παραμονή της γιορτής του αγίου γινόταν μεγάλη πανήγυρη και ακολουθούσε γλέντι. Μεγάλα γλέντια γίνονταν στο καρναβάλι, την Πρωτομαγιά και το Δωδεκαήμερο. στα Ελαιοχώρια γινόταν λαμπρό καρναβάλι, τη διοργάνωση του οποίου ανελάμβανε κάθε φορά μια άλλη οικογένεια.

Ζωγράφου

 

Το μικρότερο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου με 389 κατοίκους. Χτίστηκε το 1922 από πρόσφυγες από το Αντιβάλ της Καππαδοκίας στην περιοχή του Μετοχίου της Ι.Μ. Ζωγράφου από όπου πήρε και το σημερινό του όνομα. Η γεωργία είναι ο κύριος τομέας απασχόλησης των κατοίκων του. Στις ταβέρνες και τα παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας μαζί με την γαλήνη που προσφέρει η ελληνική επαρχία.

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία υπάρχουν τα Βυζαντινά κτίσματα του πύργου και των βοηθητικών κτισμάτων, καθώς και το μοναδικό σωζόμενο στην Β. Ελλάδα συγκρότημα των «κολλιγόσπιτων», τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε . Κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού γίνεται το αντάμωμα των «Ανταβαλήδων» όπου μέσα από τις εκδηλώσεις που γίνονται μπορεί κανείς να γνωρίσει τα έθιμα των προσφύγων της συγκεκριμένης περιοχής.

zografou_1

Κρήνη

 

Εκ του βιβλίου Γκιοκλαμά του μηνός Φεβρουαρίου του τούρκικου έτους 1288 (καθ ημάς 1873) του τουρκικού κτηματολογίου φυλασσομένου νυν εν τω γραφείω του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας περί των γαιών του χωριού Χαλκιδικής Κρήνη= Γκιρνέ,αναφέρεται ότι μέχρι το 1873 το παραπάνω χωριό ήταν τούρκικο τσιφλίκι.Το κατείχαν πέντε αδέρφια τούρκοι , τρείς απ αυτούς ο Ραχίτ Εφέντη, ο Ζετές Σουλειμάν και ο Ιζέτ Εφέντη καθώς και δύο χανούμισσες, η Νεμετολάχ και Ιμενέ.
Αυτοί οι πέντε το μεταβίβασαν σε άλλους πέντε δικούς μας αρχικούς αγοραστές τον Λιόλιο , Παπαθανασίου, Παπαγεωργίου και στο Θωμά και Κατερίνα, τέκνα Κυπαρίσση. Η αγορά έγινε έναντι 47.000 γρόσια.Στη συνέχεια , το 1888 οι πρώτοι αγοραστές πούλησαν σε 36 οικογένειες διάφορες εκτάσεις, ενώ οι υπόλοιπες έμειναν για κοινή χρήση των συνιδιοκτητών.
Ετσι από τους 36 έγιναν οι 130 οικογένειες του χωριού,οι οποίοι είναι ντόπιοι απόγονοι των αρχικών αγοραστών. Πρόσφυγες δεν υπάρχουν καθόλου στο χωριό.

krini_1 krini_2

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα