Τα χωριά του Δήμου

Νέα Σίλατα (Οικισμός Ροδόκηπος)

 

Από τη Ν. Γωνιά συνεχίζει κανείς Ανατολικά το δρόμο προς Νέα Σίλατα, άλλο ένα ημιορεινό χωριό, που οι 808 κάτοικοι του είναι κυρίως Θρακιώτες Ντόπιοι και Καππαδόκες. Ανάμεσα στη Ν. Γωνιά και τα Ν. Σίλατα υπάρχει μικρός ημιορεινός οικισμός, ο Ροδόκηπος (48 κάτοικοι), με πολύ καλά διατηρημένο το παραδοσιακό χρώμα του, με πέτρινα σπίτια που μερικά αναστυλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται από νέους αγοραστές από την Θεσσαλονίκη. Στην μικρή πλατεία του χωριού, που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό, συναντά κανείς έναν λιλιπούτειο θαυμαστό Κήπο, δημιουργία, διατήρηση και φροντίδα του πιο χαρακτηριστικού κατοίκου του χωριού, του κ. Κοσμά Ψαραδάκου από τη Μ. Ασία, που φτιάχνει το τσίπουρο του σε παλιό, πέτρινο αποστακτήρι. Ο κ. Κοσμάς διατηρεί επί πλέον, τόσο εδώ όσο και στα Ν. Σίλατα, μια πλουσιότατη συλλογή Λαογραφικού υλικού από τις «χαμένες Πατρίδες», ικανή από μόνη της να αποτελέσει και να γεμίσει ένα ολόκληρο «Οίκο μουσείο»!.

Πετράλωνα

 

Στα Πετράλωνα ήρθαν πρόσφυγες από το Δίτσε. Στην περιοχή των Πετραλώνων βρήκαν εντόπιους κατοίκους της Κρήνης που είχαν εκεί κτήματα. Βρήκαν και μερικά τούρκικα τσιφλίκια, στα οποία εγκαταστάθηκαν πρόχειρα. Αργότερα άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους με πέτρες και ξύλα.Οι πρόσφυγες φύτεψαν στη νέα γη αμπέλια, μηλιές, καϊσιές και οπωροφόρα δένδρα. Από το 1923-1934 έγινε μια προσωρινή διανομή των χωραφιών. Το 1934 δόθηκαν οριστικά. Έδωσαν επίσης σπόρους και άροτρα στους πρόσφυγες για να καλλιεργούν τη γη.
Η παλιά εκκλησία του προφήτη Ηλία έγινε το 1924/25 και η καινούρια εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1938 και τελείωσε το 1963. 
Όλο το χωριό γιόρταζε και γλένταγε το Δωδεκαήμερο, το Πάσχα, του Προφήτη Ηλία και της Παναγίας. Στη γιορτή του Προφήτη Ηλία χόρευαν τους ποντιακούς χορούς ομάλ, σέρρα, τρυγόνα, λάχανα, τικ, κότσαρι κ.α. Στον κόσμο σέρβιραν "σουρβά" (πλιγούρι), κοτόσουπα, "μπερέκ" (πίτα) και βραστή γίδα.

Περισσότερα...

Πορταριά

 

Κτίστηκε στην περιοχή της αρχαίας πόλης «Σπάρτολες». Το όνομά του το οφείλει στην μεγάλη πόρτα που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την περίοδο της εγκατάστασης των προσφύγων στην περιοχή και μέχρι το 1925 αποτέλεσε διοικητικό κέντρο όπου ανήκαν οι νέοι οικισμοί. Η Πορταριά αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο αγροτικό δυναμικό του Δήμου.Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της βερικοκιάς και τα υπερπρώιμα βερίκοκα Πορταριάς εξάγονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Κάθε χρόνο από την 1 η μέχρι τις 3 Μαΐου γιορτάζονται τα «Αγιοαθανάσια» όπου πολλοί αθλητές από όλη την Χαλκιδική παίρνουν μέρος στους λαϊκούς αγώνες που γίνονται στην μνήμη του Αγίου Αθανασίου του «Αθωνίτη».Επίσης κάθε Δεκαπενταύγουστο το χωριό γιορτάζει την κοίμηση της παναγίας με πανηγύρι.

portaria_1 portaria_2

Σήμαντρα

 

Είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα μετά τα Ν. Μουδανιά, στη Δημοτική Ενότητα Μουδανιών, με 2503 κατοίκους. Προσφυγικό χωριό και αυτό χτίστηκε από πρόσφυγες από την Αρτάκη της Προποντίδας και την Σεμέντρεια της Καππαδοκίας. Από την τελευταία πήρε και το όνομά του. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και το εμπόριο.Κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες.Μέσα από τον χορό το τραγούδι τις εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες εκδηλώσεις συνδέεται το παρελθόν με το παρόν για να υπάρξει το μέλλον. Ένας άλλος λόγος που θα σας προκαλέσει να επισκεφτείτε τα Σήμαντρα , είναι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις που γίνονται το τριήμερο των Αποκριών με αποκορύφωμα την παρέλαση των καρναβαλιστών και των αρμάτων τους που γίνεται την Καθαρά Δευτέρα. Δωρεάν κρασί και ντόπια παραδοσιακά λουκάνικα που προσφέρονται σε όλους τους επισκέπτες συνοδεύουν το γλέντι και απογειώνουν το κέφι.

 

simantra_1 simantra_2

Σωζόπολη - Βεριά

 

Από τα Ν. Σίλατα παίρνει κανείς τον Επαρχιακό Δρόμο προς Ν. και, διασχίζοντας κάθετα την Νέα Εθνική Οδό, φτάνει στον παραλιακό οικισμό της Σωζόπολης. Οι κάτοικοι της ασχολούνται με τον τουρισμό, καθότι διαθέτει απέραντες παραλίες με καθαρά νερά, γραφικές ψαροταβέρνες, μπαρ, καφετέριες, πάρκο με κιόσκια, παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται ένας ντόπιος παραθεριστής ή και ο τουρίστας. Στον παραλιακό δρόμο της επιστροφής προς Δ., για τη Ν. Καλλικράτεια και, σε απόσταση 6 χλμ. από την τελευταία, συναντούμε τον Βυζαντινό Οικισμό της Βεριάς, που είναι επίνειο του Δημοτικού Διαμερίσματος Σιλάτων. Στα αριστερά του δρόμου δεσπόζει η περίφημη «Τούμπα» με τα ερείπια αρχαίου οικισμού, όπου και η Έδρα του Επισκόπου «Κασσανδρείας και Βρυών». Από τον λόφο ψηλά, που κατεβαίνει απότομα στη ΝΔ. ακτή αντικρίζει ο επισκέπτης την απέραντη παραλία της Βεργιάς, με τα κρυστάλλινα νερά της και τα μπαράκια της.

 

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα