Τα χωριά του Δήμου

Λάκκωμα

 

Από τον Α. Παύλο, μετά το εκκλησάκι του Σωτήρος και, πάνω από την γέφυρα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, πάει κανείς στο Δ. Δ. Λακκώματος. Το Λάκκωμα (1.311 κάτοικοι), ημιορεινός οικισμός σκαρφαλωμένος στους πρόποδες του Χαλκιδικιώτικου βουνού, βρίσκεται δίπλα στο «Βιοτεχνικό Πάρκο» της περιοχής. Εδώ υπάρχει ιδιωτικό συγκρότημα Αθλητικού Κέντρου με πισίνες Ολυμπιακών προδιαγραφών και ξενώνα, όπου φιλοξενούνται αθλητές από όλες τις γωνιές της γης. Έχει επίσης γραφικό Δημοτικό Αναψυκτήριο μέσα σε πευκώνα. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το βυζαντινό παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην κορφή του λόφου, στα Β.-Α. του οικισμού, για την πολύ προσεγμένη διαρρύθμιση του εξωτερικού του χώρου (πάρκο με πέτρινα γλυπτά, από ντόπιο υλικό, την παραδοσιακά γνωστή, υπόλευκη, οικοδομική πέτρα) και για την πανοραμική θέα στην γύρω λοφώδη περιοχή και τον εύφορο κάμπο.

Στο Λάκκωμα δραστηριοποιούνται Πολιτιστικοί Σύλλογοι, έδρα των οποίων είναι το Πολιτιστικό Κέντρο Λακκώματος.

Νέα Γωνιά (Οικισμός Νεοχωράκι)

 

Από το Λάκκωμα, ο δρόμος πάει προς Αν. στο Δημ. Διαμ. της Γωνιάς. Λίγο πριν φτάσει κανείς στο χωριό, στα αριστερά, πάνω σε μια στροφή, συναντά την τοποθεσία «Γυαλάκια» με την παραδοσιακή πέτρινη «Μεγάλη Βρύση». Η Νέα Γωνιά, ημιορεινός οικισμός με 480 κατοίκους (μαζί με τον οικισμό Νεοχωράκι φτάνει τους 506), αποτελεί το «Πανόραμα» του Δη μου και διατηρεί ακόμα μερικά αξιόλογα παραδοσιακού τύπου πέτρινα σπίτια. Λόγω του άριστου κλίματος της (εύκρατο και υγιεινό), πολλοί οικιστικοί Σύλλογοι έχουν ιδρύσει εδώ οργανωμένη περιοχή για παραθεριστική κατοικία. Στις βόρειες παρυφές του οικισμού δεσπόζει ο «Μύλος»: παλιός ανεμόμυλος, διατηρημένος σε πολύ καλή κατάσταση. Κάθε χρόνο στο εκκλησάκι του ’η-Γιώργη γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον υπαίθριο χώρο, στις ανατολικές παρυφές του χωριού. Πάνω στο δρόμο για Ν. Καλλικράτεια συναντάμε το Ελαιοτριβείο της περιοχής και το εργαστήρι της κυρά-Μαριάννας Καζάκη, ξακουστό για τα περίφημα παραδοσιακά ντολμαδάκια «γιαλαντζί». Στη. Ν. Γωνιάς λειτουργεί Πολιτιστικός Σύλλογος, Παλαιστικός Σύλλογος, καθώς και Ομάδα «Τάε-κβο-ντο». Επίσης στην περιοχή "Θολωτό" της Ν. Γωνιάς υπάρχει πίστα Motto Cross, όπου διεξάγονται αγώνες πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Νέα Ηράκλεια

 

Σε απόσταση 5-6 χλμ. Β-Δυτικά της Ν. Καλλικράτειας βρίσκεται ο οικισμός της Νέας Ηράκλειας, που ανήκει στο Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ. Δ.) Αγίου Παύλου. Έχει 698 κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό, τη γεωργία (αμπελουργία) και το ψάρεμα. Με ήπιες κλίσεις, το έδαφος κατεβαίνει ομαλά προς την ακτή με ταπεντακάθαρα νερά, τις όμορφες και ήσυχες παραλίες και τις γραφικές ψαροταβέρνες, τις σχεδόν «πάνω στο κύμα», όπου, κάτω από παχύσκια πεύκα μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί γαρίδα σαχανάκι και πολλές άλλες θαλασσινές και όχι μόνον λιχουδιές.Εδώ βρέθηκε αργυρή λειψανοθήκη του 4ου και 5ου μ.Χ. αιώνα, με γλυπτές παραστάσεις από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη και στις τέσσερις πλευρές της. Οι κάτοικοι έχουν οργανωμένο τοπικό Ποδοσφαιρικό Σύλλογο και Πολιτιστικό και στις 23 Απριλίου κάθε χρόνο, τιμούν την γιορτή της εκκλησίας του χωριού, του Αϊ-Γιώργη.

Νέα Πλάγια

 

Ενδεικτικά αναφέρεται η περιοχή 'τούμπα' του δημοτικού διαμερίσματος Ν. Πλαγίων και η 'τούμπα' στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων, Ελαιοχωρίων  και Ν. Συλάτων,οι οποίες είναι απομεινάρια προϊστορικών οικισμών.Επίσης στην περιοχή των 'νερομύλων' του δ/δ Ν. Τενέδου και στην περιοχή 'κούγκι' του δ/δ Ν. Τρίγλιας έχουν εντοπιστεί οικισμοί οι οποίοι έχουν σημάδια οίκησης από τους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι και την βυζαντινή περίοδο. Στο δημοτικό διαμέρισμα Ν. Τρίγλιας ανασκάφθηκε και ένας μακεδονικός τάφος.Οι πρώτες ιστορικές αναφορές για την κατοίκιση της περιοχής μιλάνε για αποίκηση της περιοχής από το μακεδονικό φύλο των Βοτιαίων οι οποίοι έχτισαν τις πρώτες πόλεις στην Χαλκιδική με πιο κοντινή πόλη στην περιοχή μας την αρχαία Σπάρτωλο. Κατόπιν κατά την περίοδο των αποικιών οίκισαν την περιοχή Χαλκιδείς αλλά και άλλοι Έλληνες από την νότιο Ελλάδα.Πριν από την μικρασιατική καταστροφή στην περιοχή μας αναφέρονται μόνο το χωριό της Κρήνης και ο οικισμός Σουφλάρι στην περιοχή της σημερινής Ν. Τρίγλιας.

 

plagia_1 plagia_2

Νέα Ποτίδαια

 

Αποτελεί την μοναδική είσοδο για την χερσόνησο της Κασσάνδρας. Είναι γνωστός τουριστικός προορισμός της Χαλκιδικής. Το 1923 πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την Καλόλιμνο έχτισαν την Ν. Ποτίδαια πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης. Περπατώντας μέσα στο χωριό κατά μήκος της διώρυγας θα δείτε το διατείχισμα της αρχαίας πόλης δίπλα ακριβώς από το κανάλι. Η ανατολική παραλία του χωριού με την εξαιρετική της θάλασσα κατακλύζεται κάθε καλοκαίρι από χιλιάδες παραθεριστές.Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια σας προσφέρουν ευχάριστη διαμονή υψηλού επιπέδου. Διαλέξτε ένα από τα πολλά μαγαζιά για καφέ φαγητό και ποτό και είναι σίγουρο ότι θα το ευχαριστηθείτε. Από την γέφυρα του ισθμού μπορείτε να απολαύσετε τον Θερμαικό και τον Τορωναίο τις δύο θάλασσες που αγκαλιάζουν το χωριό. Στα δύο μεγάλα παραθαλάσσια πάρκα μπορείτε να χαλαρώσετε κάνοντας βόλτα μέσα στο πράσινο.

Ιστορία Ποτίδαιας

Νέα Ποτίδαια κτίστηκε το 1923 από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης και της Κολολίμνου, πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ποτίδαιας.

 

Περισσότερα...

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα