Τα χωριά του Δήμου

Νέα Μουδανιά

 

Καλώς ήλθατε στην έδρα του δήμου μας. Η πόλη μας δημιουργήθηκε το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες της περιοχής του «Κιανού» κόλπου καθώς όπως έλεγαν οι ίδιοι, η περιοχή έμοιαζε πολύ με εκείνη της αλησμόνητης πατρίδας. Από τότε μέχρι σήμερα το νερό που κύλησε στο ποτάμι της ιστορίας της, την ανάθρεψε και την έκανε το υπ΄αριθμό ένα εμπορικό οικονομικό πολιτιστικό εκπαιδευτικό κέντρο της Χαλκιδικής.Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή τα Ν Μουδανιά είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Χαλκιδικής όπως εξάλλου και ο Δήμος. Το ανθρώπινο αυτό δυναμικό έχει δώσει πραγματικά μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της πόλης.Φτάνοντας κανείς στην πόλη θα συναντήσει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο που ικανοποιεί και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις.

Περισσότερα...

Νέα Καλλικράτεια

 

Η Νέα Καλλικράτεια οικοδομήθηκε το 1924 στη θέση "Στόμιον", όπου βρισκόταν το Μετόχι της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Η τοποθεσία αυτή είχε ήδη κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους, μαρτυρία που δεν έχει όμως επιβεβαιωθεί. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή έφεραν στο φως επιτύμβια στήλη με αέτωμα, η οποία παριστάνει νεαρή κόρη με περιστέρι στο αριστερό της χέρι. Το εύρημα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στη Β.Δ. άκρη του οικισμού, προς τον Λιμενοβραχίονα των ψαροκάικων, βρίσκεται τοποθεσία όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν Αρχαία Λουτρά. Στο παλιό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα, προστάτη των αμπελουργών, κάθε Αύγουστο γίνεται γιορτή και πανηγύρι, κατά την διάρκεια της οποίας προσφέρονται πιάτα με ντόπιες σπεσιαλιτέ και άφθονο κρασί τοπικών ποικιλιών (Μερλό, Σωβινιών κ.λ.π.)

Οι περισσότεροι κάτοικοι των οικισμών αυτών κρατούν την καταγωγή τους από τους πρόσφυγες της περιοχής της Ανατολικής Θράκης, Προποντίδας & Μικράς Ασίας. Οι γονείς και οι προγονοί τους εγκαταστάθηκαν στα μέρη αυτά και στις γύρω τοποθεσίες που, κάθε μια ξεχωριστά, τους θύμιζε την παλιά τους πατρίδα, του ξεριζωμού.

Νέα Τρίγλια

 

Στα Δυτικά του Νομού Χαλκιδικής βρίσκεται η πόλη της Νέας Τρίγλιας .Από την τελευταία απογραφή προκύπτει ότι ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 2.946 κατοίκους.Η Νέα Τρίγλια, είναι ένα χωριό που αποτελείται από εντόπιους κατοίκους και πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφυγαν στο χωριό μετά τον ξεριζωμό τους από τις πατρίδες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.
Το χωριό ,πριν καταφθάσουν οι πρόσφυγες ονομαζόταν Σουφλάρ ενώ τα χωριά ή οι κωμοπόλεις από τα οποία προήλθαν οι Μικρασιάτες είναι η Τρίγλια , το Βελετλέρ , η Απολλονιάδα , τα Καβούκλια, το Καλόλιμνο, το Πελαδάρι και το Κισδερβεντ.Οι Θρακιώτες προήλθαν από τα παρακάτω χωριά , Στέρνα, Γάνος και Πάνιδο.

Περισσότερα...

Άγιος Μάμας

 

Στην «τούμπα» του Αγίου Μάμα ανασκαφικά ευρήματα δείχνουν σημάδια κατοίκησης από το 5000 π.Χ. Κατά την διάρκεια της ελληνικής επανάστασης του 1821 στην περιοχή του χωριού δόθηκε η «μάχη των ελών» και το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους. Σήμερα είναι ένα κατ΄εξοχήν αγροτικό χωριό που εκμεταλλεύεται τον εύφορο κάμπο του. Χιλιάδες ελαιόδενδρα που είναι και το σήμα κατατεθέν της περιοχής έχουν καταστήσει τον Άγιο Μάμα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα συγκέντρωσης βρώσιμων ελιών άριστης ποιότητας.Στην καταγάλανη θάλασσα της παραλίας του Αγίου Μάμα που έχει μήκος 3500 μέτρα και αποτελεί κομμάτι του Τωροναίου κόλπου θα ευχαριστηθείτε το μπάνιο σας και στα παραθαλάσσια μπαράκια και «καφέ» θα απολαύσετε καφέ, ποτά και φαγητό από το πρωί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το χωριό πήρε το όνομά του από τον Άγιο Μάμα.

Βίος Αγίου Μάμαντος

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260, από ευσεβείς γονείς τον Θεόδοτο και την Ρουφίνα.Ο Άγιος Μάμας ορφανός από γονείς μεγαλώνει από επιφανή γυναίκα της περιοχής ονομαζόμενη Αμμία Μητρώνα.Η πρώτη του λέξη είναι "μαμά". Γι'αυτό και το συγκεκριμένο όνομα (Μάμας).Του διδάσκει την Αγία Γραφή και γίνεται φανατικός χριστιανός.Για το Χριστιανικό του έργο υφίσταται φρικτά βασανιστήρια και θανατώνεται από τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στις 2 Σεπτεμβρίου περνώντας στην αιωνιότητα ο Άγιος πλέον και Μεγαλομάρτυρας Του Χριστού Μάμας.

"Μάμα δίδου πάντοτε την αρωγήν σου Γερασίμω σπεύδοντι τη χάριτί σου"

 

agios_mamas_1 agios_mamas_2 agios_mamas_3

Άγιος Παντελεήμονας

 

Αν ψάχνετε να βρείτε την απόλυτη γαλήνη της ελληνικής επαρχίας επισκεφτείτε τον Άγιο Παντελεήμονα. Μικρό προσφυγικό αγροτικό χωριό που οι κάτοικοί του κατάγονταν από την Προικόνησο της Μικράς Ασίας.Μαζί τους στον νέο τόπο έφεραν ήθη και έθιμα από την παλιά αλησμόνητη πατρίδα, πολλά από τα οποία τα διατηρούν μέχρι σήμερα. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό θα βρείτε την πανέμορφη τοποθεσία «Καραγάτσια». Ένα μέρος με αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά όπου μπορείτε να απολαύσετε την γαλήνια ησυχία που διακόπτεται μόνο από τις μελωδικές φωνές των μονίμων κατοίκων της.

agios_panteleimonas_1 agios_panteleimonas_2

 

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα