Τα χωριά του Δήμου

Πετράλωνα

 

Στα Πετράλωνα ήρθαν πρόσφυγες από το Δίτσε. Στην περιοχή των Πετραλώνων βρήκαν εντόπιους κατοίκους της Κρήνης που είχαν εκεί κτήματα. Βρήκαν και μερικά τούρκικα τσιφλίκια, στα οποία εγκαταστάθηκαν πρόχειρα. Αργότερα άρχισαν να χτίζουν τα σπίτια τους με πέτρες και ξύλα.Οι πρόσφυγες φύτεψαν στη νέα γη αμπέλια, μηλιές, καϊσιές και οπωροφόρα δένδρα. Από το 1923-1934 έγινε μια προσωρινή διανομή των χωραφιών. Το 1934 δόθηκαν οριστικά. Έδωσαν επίσης σπόρους και άροτρα στους πρόσφυγες για να καλλιεργούν τη γη.
Η παλιά εκκλησία του προφήτη Ηλία έγινε το 1924/25 και η καινούρια εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1938 και τελείωσε το 1963. 
Όλο το χωριό γιόρταζε και γλένταγε το Δωδεκαήμερο, το Πάσχα, του Προφήτη Ηλία και της Παναγίας. Στη γιορτή του Προφήτη Ηλία χόρευαν τους ποντιακούς χορούς ομάλ, σέρρα, τρυγόνα, λάχανα, τικ, κότσαρι κ.α. Στον κόσμο σέρβιραν "σουρβά" (πλιγούρι), κοτόσουπα, "μπερέκ" (πίτα) και βραστή γίδα.

 

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

 

Παγκοσμίως γνωστό και μοναδικό για τα πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματά του. Πλούσιο σε σταλακτιτικό διάκοσμο μοναδικής ομορφιάς. Στο σπήλαιο βρέθηκε το κρανίο του ανθρώπου των Πετραλώνων που χρονολογείται σαν ένας από τους αρχαιότερους ανθρώπους της Ευρώπης.Επίσης βρέθηκε και ένα πλήθος οστών διάφορων προϊστορικών ζώων (ύαινες, αρκούδες, κτλ). Τα παλαιοντολογικά αυτά ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο του Σπηλαίου ακριβώς έξω από αυτό. Το σπήλαιο βρίσκεται εντός του βουνού "Κατσίκα" έξω από το χωριό Πετράλωνα.Οι ανασκαφές συνεχίζονται και ανακαλύπτονται συνεχώς όλο και περισσότεροι χώροι του προϊστορικού Σπηλαίου. Πιστεύεται ότι το σπήλαιο επεκτείνεται περισσότερο στο εσωτερικό του βουνού. Πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματα βρίσκονται διάσπαρτα επιφανειακά σε όλη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τρίγλιας.

 

petralwna_1 petralwna_2 petralwna_3 petralwna_4 petralwna_5

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα