Δελτία Τύπου

Επιστολή του Δημάρχου Νέας Προποντίδας προς τους Δημάρχους των πόλεων, Μουδανιών (Mudanya) και Μπουγιουκτσεκμετζέ (Büyükçekmece) της Τουρκίας

Επιστολή στους Δημάρχους των πόλεων, Μουδανιών (Mudanya) και Μπουγιουκτσεκμετζέ (Büyükçekmece) της Τουρκίας- που ο Δήμος μας έχει αδελφοποιηθεί- απέστειλε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Tζαμί.

Στην επιστολή του αναφέρει:

"Αγαπητέ Δήμαρχε, φίλε, «αδελφέ»,

 

Επικοινωνώ μαζί σου, όπως επικοινωνούμε με τα αδέλφια μας για να εκφράσουμε τη χαρά, την αγωνία, τον προβληματισμό μας αλλά και τη λύπη μας. Για να μοιραστούμε, να συναισθανθούμε, να νιώσουμε την ανακούφιση της μοιρασιάς και να αναζητήσουμε τη στήριξη ή έστω την καλή κουβέντα.

Κι εγώ σήμερα, όπως όλοι οι κάτοικοι της Νέας Προποντίδας, όπως όλοι οι Έλληνες- και όχι μόνο-, πονάμε από την πολιτική απόφαση της ηγεσίας της Χώρας σας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. Δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ εκτενώς στην ιστορία της, που είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει λόγος να υμνήσω την αρχιτεκτονική και την ξεχωριστή της σημασία στον χώρο και στον χρόνο. Δεν διεκδικούμε το ιδιοκτησιακό της καθεστώς, δεν εγείρουμε διεκδικήσεις. Ζητάμε απλά το αυτονόητο. Σεβασμό!

Δεν είναι απλά ένα μνημείο επισήμως χαρακτηρισμένο ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς», προστατευμένο από την UNESCO αλλά και μία εκκλησία «σύμβολο της ορθοδοξίας» που «βιάζεται» από αυταρχικές πολιτικές, πολιτικές επίδειξης δύναμης και εξουσίας. Βεβηλώνεται βάναυσα “προς τέρψιν” πολιτικών φιλοδοξιών.

Είμαι σίγουρος ότι η προκλητικά ασεβής αυτή απόφαση βρίσκει αντίθετο όλον τον πολιτισμένο κόσμο, εντός κι εκτός Τουρκίας. Ήδη διανοούμενοι του τόπου σας έχουν-προς τιμή τους- τοποθετεί δημόσια εκφράζοντας την αγανάκτησή τους αλλά και τη συμπάθειά τους στις φωνές διαμαρτυρίες, που από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκαν.

Δεν θα πω περισσότερα, απλά θα παρακαλέσω και ταυτόχρονα θα σας καλέσω, σε μία κίνηση συμπάθειας και συμπαράστασης. Να ξέρετε ότι τα αδέλφια σας έχουν πληγωθεί και για εμάς υπάρχει πια μια «ανοιχτή πληγή», όσο η ασέβεια, που συντελέστηκε, δεν αποκαθίσταται. Όπως εξάλλου κάθε Μουσουλμάνος θα πονούσε να δει ένα Τζαμί να γίνεται Χριστιανική εκκλησία. Ο πολιτισμός επιτάσσει σεβασμό στην ανεξιθρησκία και στη διαφορετικότητα. Με την πρωτοφανή και προκλητική αυτή απόφαση παραβιάζονται, δυστυχώς, κατάφωρα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Σου ζητώ συγγνώμη, αν σε κούρασα, αλλά ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ τις σκέψεις και κυρίως τα συναισθήματά μου".

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας

Εμμανουήλ Καρράς

Έργα ΕΣΠΑ 2014-2020

Φεστιβάλ Θάλασσας 2019

Παράταση ρύθμισης οφειλών

Μαθητικό Φεστιβάλ Θάλασσας

Σύνδεση σε αποχετευτικό δίκτυο

Δημοτικά Τέλη

Κέντρο Δια Βίου Μάθησης

Ξενοδοχεία στη Ν. Προποντίδα

hotels150

Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση

Voic EU Project

Γεωργικές Προειδοποιήσεις

Φιλοξενείται στο

Ο καιρός στη Ν. Προποντίδα